|
کد مطلب: 124178
ساز ناکوک 1+5 در اجراي توافق هستهاي؛
بدعهدي امريکاييها؛ واقعيت امروز برجام
تاریخ انتشار : 1395/07/13 08:12:29 نمایش : 3894
بدعهدي امريکاييها،واقعيت امروز برجام است؛واقعيتي که اشتباه راهبردي امريکايها را نشان ميدهد و بدقولي واشنگتن در دوران پسابرجام را بارها و بارها گوشزد ميکند.
به گزارش خبرنگار سلام لردگان؛ به نقل از خبرگزاري صداوسيما، ظريف چندي پيش در انديشکده روابط خارجي امريکا گفت: واشنگتن از يک طرف به بانک هاي اروپايي مي گويد اشکالي ندارد با ايران معامله کنيد اما پنج صفحه اما و اگر گذاشته که در نهايتا، بانک ها مي گويند اصلا ايران را فراموش مي کنيم.
بدقولي و بدعهدي، ساز ناکوکي است که البته نواخته شدنش از نخسيتن روز اجراي برجام شينده شد؛ در حاليکه هنوز يک روز هم از اجراي برجام نگذشته بود، آمريکا شرکت ها و افراد جديدي را به فهرست تحريم هاي ضد ايراني اضافه کرد و ...
بدعهدي آمريکاييها؛ واقعيت امروز برجام
بدعهدي امريکايي ها، واقعيت امروز برجام است؛ واقعيتي که اشتباه راهبردي امريکايي ها را نشان مي دهد و بدقولي واشنگتن در دوران پسا برجام را بارها و بارها گوشزد مي کند.
بدعهدي امريکا به حدي رسيده که باعث شده است رئيس جمهور در سخنان خود در مجمع عمومي سازمان ملل متحد به آن اشاره و از آن به عنوان اشتباهي راهبردي ياد کند.
آقاي روحاني گفت: بدعهدي امريکا در اجراي برجام و تعلل ايالات متحده در اجراي تعهدات قانوني اش در ماه هاي گذشته اشتباهي راهبردي است که بايد فورا جبران شود.
علاوه بر رئيس جمهور، وزير امور خارجه نيز با حضور در انديشکده روابط خارجي امريکا با اشاره به اين بدعهدي ها اعلام کرد: امريکايي ها به بانک هاي اروپايي مي گويند اشکالي ندارد با ايران معامله کنيد اما پنج صفحه اما و اگر گذاشته اند که نهايتا بانک ها مي گويند اصلا ايران را فراموش مي کنيم.
با احتساب امروز 255 روز يعني بيش از 8 ماه از اجراي برجام مي گذرد اما بدعهدي هاي امريکا فعلا مانع اصلي اجراي برجام است؛ موضوعي که آنقدر سوال برانگيز شده است که خبرنگار نشريه پولتيکو در صبحانه کاري با وزير خزانه داري امريکا، از وي بپرسد که آيا شما به عنوان وزير خزانه داري مي توانيد توضيح دهيد که امريکا چگونه بدون اجازه تبادل دلار اجازه سرمايه گذاري هاي بيشتر در ايران را داده است.
جک لو در پاسخ مي گويد: اين شرکت ها هستند که بايد تصميماتشان را در اين زمينه بگيرند که مايل هستند چه سطحي از مخاطرات تجاري را بپذيرند و حاضرند با چه کساني تجارت کنند، روشن است که ايران همچنان به علل ديگر تحت تحريم قرار دارد.
بدعهدي ، ساز ناکوکي که البته نواخته شدنش از نخستين روز اجراي برجام شنيده شد.
در حالي که هنوز يک روز هم از اجراي برجام نگذشته بود، امريکا شرکت ها و افراد جديدي را به فهرست تحريم هاي ضد ايراني اضافه کرد.
جان کري با حضور در کميته هاي متعدد مجلس نمايندگان امريکا به آنها اطمينان مي دهد که امريکا تحريم هاي حقوق بشري، موشکي و تحريم ها برضد تروريسم دولتي را حفظ کرده و در اينباره با همپيمانانشان از جمله اسرائيل بوده و با آنها تبادل اطلاعاتي دارند.
برجام که قرار بود به لغو تحريم هاي اقتصادي مربوط به موضوع هسته اي منجر شود، اکنون با تصويب برخي قوانين جديد از جمله قانون محدويت تردد به امريکا براي سفرکنندگان به ايران، قانون تحريم برخي نهادهاي ايراني و شرکت هاي مرتبط با آن، اقامه دعواي جمعي از خانواده هاي امريکايي از ايران به بهانه تروريسم و مسدود کردن برخي از حساب هاي ايران، بلوکه کردن مبلغ 2 ميليارد دلار از اموال ايران و مانع تراشي هاي گاه و بي گاه سناتورها و نمايندگان امريکا و ده ها بهانه تراشي و مانع سازي، عملا کفه ترازوي برجام را از تعادل خارج کرده و برجام بر روي کاغذ باقي مانده است.
سناتور ايالت مريلند معتقد است: همزمان با ادامه رسيدگي به فعاليت هسته اي ايران بايد با دقت ايران را زير نظر داشت و به آنها فهماند که همه گزينه ها از جمله گزينه هاي نظامي هنوز روي ميز است
استفن مال مسئول اجراي برجام در دولت امريکا نيز معتقد است: بسياري از تحريم هاي ايران باقي مانده، زيرا هدف امريکا اطمينان از اثربخش بودن برجام در جهت منافع اين کشور و ساير شرکاست.
تحريم ها و بد قولي هايي که آنقدر زياد شد که رئيس سازمان انرژي اتمي ابتدا براي نخستين بار در فاصله کوتاهي از اجرايي شدن برجام، از آن، زبان به گلايه گشود.
رئيس سازمان انرژي اتمي در سخنان خود در مراسم بزرگداشت شهداي هسته اي با اشاره به دبه درآوردن امريکايي ها مي گويد: طرف مقابل بر روي يک سري مسائلي که قبلا توافق شده است دبه در مي آورد.
رئيس سازمان انرژي اتمي اين روزها باز هم در کنفرانس عمومي آژانس بين المللي انرژي اتمي و براي چندمين بار با لحني هشدارآميزاز اجرايي نشدن تعهدات امريکا و غرب انتقاد کرده و گفته است: در اينجا ما اعلام کرديم که آنگونه که تصور مي رفت، طرف مقابل هنوز تعهدات خود را عملي نکرده و ما درباره اين موضوع هشدار داديم.
وزير امور خارجه نيز تاکيد مي کند که امريکا هيچ تلاشي براي اجراي تعهداتش نکرده است و حتي اروپايي ها را از معامله با ايران منصرف مي کند.
اما در اين سوي ميدان امريکايي ها فارغ از هر گونه نگراني، توپ را به زمين حريف مي اندارند.
ارنست مونيز وزير انرژي امريکا در پاسخ به سخنان صالحي مي گويد: تحريم هايي که بايد برداشته مي شد برداشته شده و تعهدات همان هايي است که انجام شده، اقدامات امريکا فراتر از تعهداتش در برجام بوده و اين همه تعهدات امريکاست.
سخناني که با واکنش رئيس کل بانک مرکزي رو به رو مي شود، آقاي سيف که پيشتر هم از بدعهدي هاي امريکا در نشستي در واشنگتن به شدت انتقاد کرده بود اين بار در سفر به وين به سخنان مونيز پاسخ داده است.
سيف اعلام کرده است که اين بيان و ادعاهاي آنها، ادعاي درستي نيست و تعهداتي که امريکا در سند برجام بر عهده گرفته هنوز ناتمام باقي مانده است؛ رفتار امريکايي ها رفتار شفافي نيست.
در حالي که برجام امضا شد تا از يک سو نگراني هاي هسته اي چند کشور در باره ايران رفع و درمقابل همه تحريم ها لغو شود، اما هنوز بيشتر تحريم ها پابرجا هستند.
موضوعي که رئيس دفتر رئيس جمهور نيز در سخنان خود در گفتگوي ويژه خبري به آن اذعان کرده است.
آقاي نهاونديان گفته است: بدعهدي هاي امريکا باعث اعتراض ايران شده و موضوع را در جلساتي که تيم مذاکره کننده در سطح وزير و معاونان وزير داشته اند اعلام و پيگيري کرده است.
وي تاکيد کرده است: بالاخره ايران به اين تصميم رسيده است که به صورت رسمي اعتراض خود را اعلام کند.
در ميان اعضاي امضاکننده برجام، تکليف امريکا که روشن است، از 5 کشور ديگر هم چشمان اروپايان همچنان به دستان امريکاست، با وجود
ترافيک پرحجم سفر هيئت هاي خارجي به ايران، گويا اين سفرها همچنان دستاوردهاي عملي نداشته است.
ممنوعيت استفاده ايران از دلار و دايره تنگ سياست هاي تنبيهي امريکا، دست و پاي معاملات را بسته است.
موضوعي که گويا سر درازي دارد، با داغ شدن فضاي انتخاباتي در امريکا، سياستمداران هم در گير و دار جدال هاي انتخاباتي شان با تراشيدن بهانه هايي جديد، آينده برجام را به چالش مي کشند به گونه اي که نامزد جمهوري خواه امريکا گفته است که اولويت اول وي از بين بردن برجام است.
عمر اجراي برجام هنوز به يک سال نرسيده بدعهدي هاي امريکا تبديل به پرونده اي قطور شده، دولت بارها هشدار داده است که در صورت نقض برجام، تهران نيز به روش هاي مختلفي پاسخ مي دهد.
رئيس جمهور در پايان سفر خود به نيويورک و در نشست خبري اعلام مي کند امريکا به تعهدات خود عمل نکرده است.
وي مي افزايد: گله ايران از ايالات متحده امريکا گلايه در نحوه اجراي برجام در طول 8 ماه گذشته است زيرا اجراي تعهدات امريکا با تاخير رو به رو شده است.
رئيس جمهور با اشاره به اعتراض ايران به اين موضوع خاطرنشان کرده که ايران با توجه به سازوکارهايي که در برجام پيش بيني شده، آن مراحل را طي کرده است و طي مي کند.
اما در سوي ديگر، وزير امور خارجه امريکا مي گويد: امريکا بدقولي نکرده و تمام تعهدات خود را انجام داده است.
جان کري با اشاره به لغو تحريم ها ازجانب امريکا معتقد است امريکا نه تنها به تعهدات خود در توافقنامه عمل کرده بلکه تحريم هايي را که گفته بود برمي دارد هم برداشته است.
سخناني که علي اکبر ولايتي آن را سخناني تبليغاتي مي داند و مي گويد: اين سخنان آقاي کري که مي گويد امريکايي ها به عهد خود وفا کرده اند درست نيست و وزير خارجه امريکا از باب تبليغات چنين سخناني را گفته است، همه مي دانند که امريکايي ها بدعهدي کرده و به وظايف خود درمورد گشايش هاي اقتصادي که قول داده بودند عمل نکرده اند.
حالا در مسير 8 ماهه اجراي برجام در يک سو ايران قرار دارد که به تعهدات خود عمل کرده است و درسوي ديگر فشارهاي پشت صحنه اي که نشان مي دهد اين فشارها تنها با موضوع هسته اي حل نخواهد شد.
توافق هسته اي يا همان برجام تجربه پرهزينه و گرانسنگي بود که بار ديگر نشان داد امريکا چه امريکاي با پنجه چدني باشد و چه امريکاي با دستکش مخملي، چه امريکاي خشمناک باشد و چه امريکاي متبسم، همان امريکاي بدعهد است و ذات دشمني امريکا تغيير نکرده است.
راضيه رنجبر
خبرنگار خبرگزاري صداوسيما
|
|
|
|